Πένη Κ. Τσαρπαλή MD, MSPH, MSc

  Ιατρός Μικροβιολόγος -Βιοπαθολόγος

210 63 95 500
69 72 017 023
 penny.tsarpali@yahoo.gr   Αγίου Ιωάννου 16
15342 Αγία Παρασκευή

Πένη Κ. Τσαρπαλή MD, MSPH, MSc

Ιατρός Μικροβιολόγος –  Βιοπαθολόγος

  Αγίου Ιωάννου 16
15342 Αγία Παρασκευή

 

 

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Για την ευκολία σας, συγκεντρώσαμε εδώ τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις. Εάν η δική σας ερώτηση δεν απαντάται, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να βοηθήσουμε!
Πόσες ώρες πριν την αιμοληψία πρέπει να είμαι νηστικός;

Η πρόσφατη λήψη τροφής επηρεάζει πολλά συστατικά του αίματος. Επομένως είναι απαραίτητο ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός  10-12 ώρες πριν την αιμοληψία.  Το προηγούμενο βράδυ πρέπει να φάει ένα ελαφρύ γεύμα με χαμηλά λιπαρά.  Το μεσημέρι  μπορεί να φάει ένα πλήρες γεύμα με λίγα λιπαρά.  Καλό είναι επίσης να αποφύγει το αλκοόλ τις τελευταίες 2 ημέρες.  Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου πριν την αιμοληψία;

Κάποια φάρμακα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης και καλό είναι να αποφεύγονται πριν την αιμοληψία.  Τέτοια φάρμακα είναι τα σαλικυλικά (ασπιρίνη-salospir), τα αντισυλληπτικά, τα διουρητικά.  Σε περίπτωση ελέγχου της θυρεοειδικής λειτουργίας πρέπει να μην πάρετε τα χάπια σας για το θυροειδή πριν την αιμοληψία, εκτός εάν ο θεράπων ιατρός έχει συστήσει διαφορετικά.  Εάν κάνετε αγωγή με σίδηρο, πρέπει να τον διακόψετε 3 ημέρες πριν την εξέταση.  Σε κάθε περίπτωση συνιστάται πάντα η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σας.

Το κάπνισμα επηρεάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων;

Καλό είναι ο εξεταζόμενος να αποφύγει το κάπνισμα πριν την αιμοληψία.  Ενδεικτικά η γλυκόζη αυξάνεται σε 10 min, αύξηση η οποία διαρκεί 1 ώρα.  Επιπλέον η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30 min.  Να σημειώσουμε εδώ ότι σε χρόνιους καπνιστές μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των ερυθροκυττάρων (RBC), της αιμοσφαιρίνης (Hb), του αιματοκρίτη (Hct), του MCV και της MCH.

Η έμμηνος ρύση επηρεάζει τις εξετάσεις μου;

Η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία όπως και τα επίπεδα του σιδήρου λίγες ημέρες πριν και κατά την έμμηνο ρύση.  Η αιτία αυτής της μείωσης του σιδήρου θεωρείται σήμερα ότι είναι ορμονική και δεν συνδέεται με την απώλεια αίματος.

Πότε πρέπει να γίνει η αιμοληψία;

Για ένα γενικό check-up που περιλαμβάνει τις βασικές βιοχημικές εξετάσεις όπως σάκχαρο, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, σίδηρο, ασβέστιο κλπ καλό είναι η αιμοληψία να γίνεται τις πρωινές ώρες μετά από 10-12 ώρες νηστεία. Κάποιες εξετάσεις παρουσιάζουν ημερήσια διακύμανση των επιπέδων τους. Συγκεκριμένα για τη μέτρηση του σιδήρου προτιμάται η πρωινή αιμοληψία καθώς τα επίπεδα του σιδήρου μεταβάλλονται κατά 50% μεταξύ πρωινής και απογευματινής αιμοληψίας. Επίσης κάποιες ορμονολογικές εξετάσεις όπως η αντιδιουρητική ορμόνη, η αυξητική ορμόνη, η ινσουλίνη, η κορτιζόλη, η ρενίνη, κλπ είναι προτιμότερο να γίνονται νωρίτερα το πρωί.

Πώς πρέπει να συλλέγω τα ούρα 24ωρου;

Η πρώτη πρωινή ούρηση δεν συλλέγεται.  Τη δεύτερη ούρηση καθώς και όλες τις υπόλοιπες θα τις συλλέξετε σε ειδικό δοχείο που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.  Συλλέγετε μέχρι και την πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης ημέρας.  Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης και δεύτερης ημέρας πρέπει να είναι την ίδια ώρα. Εάν χρειαστεί χρησιμοποιείστε και δεύτερο δοχείο.  Προσοχή να μην παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.  Κατά τη διάρκεια της συλλογής τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο. Τα ούρα 24ωρου είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια.